Novo

Francuska bajka u staklenom dvorcu Le Bistro Kašmir Huseinović

Book&MoreZa sebe mogu reći samo ono što govore o meni. 
On je jedno - gunđalo. 
Srećom, ne kažu još uvijek staro gunđalo.
On mora uvijek biti u pravu. 
On uvijek nešto prigovara. 
Njegova uvijek mora biti zadnja. 
Težak čovjek. 
Upada u riječ drugima. 
Samo njegova istina je ona prava i druga ne postoji. 
Kad sam se jednom požalio kako imam toliko posla da bih se najradije klonirao, jedna spisateljica mi je zapanjeno rekla: Ni slučajno, i jedan ti si previše.
Tako je to.
A što reći na sve to. 
U pravu su svi kada tako kažu. 
Ne pristajem na kompromise, gluposti, laži, namještanja, prodavanja nečega za bubrege.
Ne mogu ispravljati i uljepšavati mišljenja drugih o sebi pa neću ni svoje mišljenje o drugima. 

Zašto je zato to Zašto. 

Zato jer je to moje iskreno mišljenje, bez utjecaja ikoga i ičega. Samo moj osobni doživljaj i viđenje.
Zbog svega toga ću vam početi danas govoriti o onome što vidim, čujem, primijetim i doživim.

Za početak ću vam otkriti jedno mjesto u Zagrebu kojem nisam našao manu. 
Mjesto za koje nemam prigovora.

Imam samo priču. 
Francusku bajku. 
Stakleni dvorac Le Bistro. 
U Zagrebu. 
U Hrvatskoj. 

Priča počinje 1986. Tada je on otvorio svoja vrata gradu, a i grad se otvorio njemu.
Sasvim slučajno, kao što to u bajkama i biva, prolazio sam pored tog staklenog dvorca i poželjeh se okrijepiti u njemu.
Otvorim prva staklena vrata pa onda druga. Pogledi svih dvorjana isti su tren bili upereni u mene. Svi sa smiješkom na licu kao da žele reći: „Kako ti možemo pomoći, ti dragi naš neznani gostu?“ Predivan osjećaj dobrodošlice za svakog putnika namjernika, gosta.
„Sam sam i kavu bih, ako služite samo kavu.“
„Izvolite, gdje biste radije sjeli.“
„Bit će dobro bilo gdje, ionako su svi zidovi stakleni.“ 
Sjedam za stol. Stol čist, uredno složen i ukrašen. Znate, kao u dvorcu. Vrlo brzo stiže kava i uz kavu par slastica. Opet pomislih: „Posluženo kao u dvorcu“. Uvjerih se u tu svoju misao već prvim gutljajem kave i zagrizom u taj prhki kolačić kakvi su služeni samo kraljevima. „Doista, otkud mi takva privilegija da budem poslužen kao kralj" pomislih. Možda sanjam. 
Nakon što sam popio kavu, upitah dvorjanina: „Možda služite i jelo? Moja kraljica uskoro stiže. Gladna je i žedna.“
Moj dvorjanin ljubazno odgovara: „Naravno. Čim kraljica stigne poslužit ćemo vas onim što odaberete.“
Kraljica je stigla. Odabrali smo dnevni meni: predjelo, juhu, crno vino, glavno jelo, desert i čaj za kraj. Neću vam reći što smo jeli. Kraljica i kralj uživali su u dvorenju, piću i jelu. Otišli su zadovoljni i sretni bez ijednog prigovora.

Taj je stakleni dvorac Le Bistro zadovoljio zahtjevno nepce kraljice i kralja koji odlučiše ponovno doći i još uvijek dolaze. 
Ne znam što čekate, vi koji još tamo niste bili?

Kašmir Huseinović

 
*********

LE BISTRO ESPLANADE

Le Bistro u sklopu hotela Esplanade Zagreb jedan je od tradicionalnih zagrebačkih lokala uređenih po uzoru na francuske bistroe. Lokal ima bogato nasljeđe i povijest gradskog gastronomskog inovatora.

Otvoren još 1986. godine po uzoru na francuski tip malih restorana, Le Bistro je odmah zauzeo važno mjesto u dnevnom životu glavnog grada. To je bio prvi restoran koji je imao stakleni krov.


Hostese Le Bistroa bile su prve u gradu koje su nosile svilene uniforme. Također, to je bio prvi lokal u kojem su se vino i šampanjac posluživali na čaše. Zanimljivo da je upravo u Le Bistrou prvi put poslužena kava s čokoladicom, a 1989. godine prvi je put u Hrvatskoj poslužen poznati talijanski desert tiramisu.

Le Bistro gostima nudi poznate Esplanadine štrukle (po cijeni od 60 kuna). Ovaj tradicionalni specijalitet Hrvatskog zagorja zauzeo je važno mjesto u ponudi Le Bistroa još davne 1951. godine kada se našao na jelovniku i nametnuo svojom kvalitetom, ručnom tehnologijom izrade i neodoljivim okusom koji i danas svakodnevno privlači goste istančanih čula. Osim rukom miješanog tijesta koje se razvalja, puni i preklapa te isključivo odvaja tankim porculanskim tanjurićem, Esplanade štrukli ručno se pakiraju te tako spremni zamrzavaju i prodaju u Le Bistrou.

Uz štrukle, Le Bistro nudi izbor drugih domaćih tradicionalnih specijaliteta kao i ponudu tipičnih francuskih bistro-jela.

 

 

Le Bistro nastavlja svoju tradiciju gastronomskog inovatora u Zagrebu jer je trenutačno, uz hotelski restoran Zinfandel's, jedino mjesto u gradu u kojemu gosti mogu pregledati kompletni jelovnik na iPad uređaju.

 

 

Uravnoteženi jelovnik ovog popularnog lokala povezuje Zagreb i Pariz te ga čini idealnim mjestom za dnevne susrete uz hranu ili piće. Le Bistro je oduvijek bio sastavni dio života grada, a u svom ugodnom interijeru nudi izbor jela u ozračju pariškog chica. Ilustracije koje se smješe sa zidova Le Bistroa prizivaju dvadesete godine prošlog stoljeća i toplu atmosferu živahnih društvenih trenutaka francuskih bistroa. Jednostavna elegancija temeljni je koncept ovog lokala, koji svojom ponudom želi oživjeti urbanu europsku tradiciju bistroa, kako bi se gost uvijek osjećao kao kod kuće.

 

 

U trenucima predaha između poslovnih ili privatnih obveza Le Bistro je oaza mira u kojoj možete uživati sami ili u društvu. Ukusna jela pripremljena za lagane dnevne užitke i ugodna atmosfera osvježit će Vašu stresnu svakodnevnicu.

Le Bistro je otvoren svaki dan od 9 do 23 sata, a njegovo uslužno osoblje učinit će sve kako biste se osjećali ugodno, kao da Vas poslužuju u Vašem domu. Jelovnici se mijenjaju četiri puta godišnje, a gotovo svaki tjedan ponuda se obogaćuje posebnim promotivnim sezonskim menuima.

 

 

Le Bistro je kroz svoju povijest primio i brojna priznanja gostiju i gastro kritičara. Od Tripadvisora, preko Riso Galla, Akademije do nagrada za najbolje slastice.

KONTAKT LE BISTROA
T. (01) 4566 611
E. lebistro@esplanade.hr

http://www.lebistro.hr/

 


O HOTELU

Hotel Esplanade, najprestižniji zagrebački hotel, sagrađen je 1925. godine s ciljem pružanja vrhunskog smještaja i usluga putnicima glasovitog Orient Expressa, koji je prometovao na liniji Pariz - Istanbul. 

Hotel Esplanade jedna je od najelegantnijih zagrebačkih građevina, a od svojih početaka bila je mjesto ključnih društvenih događanja glavnoga grada. Hotel je nudio gostima neviđenu raskoš, tako da su poznate ličnosti oduvijek odsjedale upravo u Esplanadi.

Lista poznatih gostiju uključuje slavnu Josephine Baker, Charlesa Lindbergha, Leonida Brežnjeva te mnoge druge. Nakon potpune rekonstrukcije, 18. svibnja 2004. godine Hotel ponovno otvara svoja vrata te se nameće kao istinska hotelska zvijezda u regiji, što dokazuje i niz osvojenih priznanja, poput World Luxury Hotel Awards, Conde Nast Traveller Gold List i Readers’ Choice Awards, Expedia Insiders Select, World Travel Awards i dr. 

 

JELO NA KOJE JE HOTEL POSEBNO PONOSAN


ESPLANADE ŠTRUKLI - OKUS TRADICIJE

Tradicionalni specijalitet Hrvatskog zagorja, štrukli, proizašao iz brežuljkastog podneblja pitoresknih oranica i pašnjaka, zauzeo je važno mjesto u ponudi hotela od prvih dana.

Štrukle su lansirane još davne 1951. godine kada su se našle na jelovniku hotela Esplanade koji je sve do današnjih dana zadržao tradiciju pravljenja i posluživanja ove neodoljive delicije. Stoga su Esplanade i
štrukli u posebnoj emotivnoj vezi koja i danas traje.

 

 

Ideja je potaknuta željom kulinarskih majstora da iz autohtonih regija Hrvatske prikupe recepture prokušanog i posebnog ukusa. Gastronomski gurui već su tada prepoznali značaj nacionalnih jela i održavanje njihove tradicije jer je to najljepša pozivnica gostima koji žele uživati u gastronomskim čarolijama.

U art deco interijeru Le Bistroa i elegantnom ambijentu restorana Zinfandels goste očekuje savršena usluga i prijateljsko osoblje koje u širokoj paleti svojih jelovnika neizostavno usklađuje autohtone specijalitete s onima preuzetima iz drugih gastronomskih regija.

Gourmet Esplanade Štrukli nametnuli su se svojom neospornom kvalitetom, ručnom tehnologijom izrade i dugom tradicijom spravljanja iz starih zagorskih trpeza pred zahtjevne goste istančanih čula. Osim rukom miješanog tijesta koje se razvalja, puni i preklapa te isključivo odvaja tankim porculanskim tanjurićem, Esplanadini štrukli ručno se pakiraju te tako spremni zamrzavaju i prodaju u Le Bistrou.

Tekst o hotelu i Le Bistrou: Hotel Esplanade

Foto: Hotel Esplanade

Mihanovićeva 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
T. +385.1.4566.666, F. +385.1.4566.050, E. info@esplanade.hr
www.esplanade.hr