Novo

Mama za Koka Keiko Kasza

Book&MoreNakladnik: Adopta
Prijevod: Jelena Vojvoda
Broj stranica: 32
Cijena: 60 kn

Mama za Koka slikovnica je koja na djeci prihvatljiv način govori o posvajanju i prihvaćanju različitosti. Priča je to o ptiću koji traži mamu koja mu nalikuje. Nakon duge potrage upoznaje mamu medvjedicu koja mu ne nalikuje, ali mu pruži ljubav i toplinu. Slikovnica podsjeća na problemske slikovnice u kojima se problematizira potraga za identitetom na način da mladunče nađe majku iste vrste. Posebnost ove slikovnice je u tome što mladunče ne nađe majku iste vrste, već majku druge vrste koja mu pruži majčinsku ljubav. Na taj je način prikazano prihvaćanje obitelji nastalih posvojenjem, odnosno prihvaćanje vlastitog identiteta od strane posvojenog djeteta.  

Adopta - udruga za potporu posvajanju, odlučila se na izradu hrvatskog prijevoda i izdavanje slikovnice jer je ona izvrstan alat za senzibilizaciju djece na različitosti te razvoj tolerancije prema drugačijima. Slikovnica je korištena u sklopu projekta To-to-tolerancija kojim se među djecom radilo na razvoju tolerancije prema različitostima s posebnim naglaskom na posvojenje.

Mama za Koka slikovnica je napisana 1992. godine. Kritičari dječje književnosti odmah su pohvalili ilustriranu priču o životinjama s dubokom i nježnom porukom o važnosti brige i dijeljenja koju ne zasjenjuju površne razlike.

Autorica teksta i ilustracija je Keiko Kasza, a na hrvatski jezik ju je prevela Jelena Vojvoda. Redaktorica je Vlatka Hercigonja, a lektorirala ju je Ivana Kukić. Ilustracije su u boji i protežu se na sve 32 stranice. 

Autorica Keiko Kasza rođena je u Japanu, a u Sjedinjenim je Američkim Državama gdje i danas živi, diplomirala grafički dizajn. Izdala je 18 knjiga koje su prevedene na 15 jezika. Stvaranje knjige uspoređuje s glumom na pozornici: „Postajem lik na kojem tog trena radim. Pretvaram se da sam ptić koji traži majku ili praščić koji nastoji zadiviti svoju djevojku.“ Kako stoji u njezinoj biografiji, nije joj cilj stvoriti stotinu knjiga nego jednu zaista dobru koja će se na policama s knjigama zadržati generacijama.