Novo

Dosegnuti sunce Paula McLain

Book&MoreNakladnik: Znanje
Prijevod: Marijana Čanić
Broj stranica: 366
Cijena: 99 kn

Dosegnuti sunce priča je o neustrašivoj i zanosnoj ženi Beryl Markham, pilotkinji koja je oborila svjetski rekord preletjevši Atlantik, i strastvenom ljubavnom trokutu s engleskim aristokratom i lovcem na krupnu divljač Denysom Hattonom te barunicom Karen Blixen, koja je pod pseudonimom Isak Dinesen napisala čuvene memoare Moja Afrika. Autorica maestralno oživljava jednu jedinstvenu ženu i kolonijalnu Keniju 20-ih godina prošlog stoljeća te se potvrđuje kao nova zvijezda suvremene povijesne fikcije. Uz lirske opise čarobnih krajolik​a​ Afrike s početka dvadesetog stoljeća, Paul​a​ McLain vješto plete priču o izvanrednim ​pothvat​ima žene koja je živjela ispred svog vremena.


Beryl je kao četverogodišnja djevojčica došla iz Engleske u Keniju, da bi je ubrzo potom napustila majka te je prepuštena na brigu ocu i plemenu Kipsigi koje živi na njegovoj zemlji. Nekonvencionalno odgojena, Beryl izrasta u odvažnu mladu ženu koja strastveno ljubi divljinu ​te​ ima urođeno razumijevanje za osjetljivu ravnotežu prirode. No i neukrotivo dijete mora odrasti, a kad se raspadne sve ono što Beryl poznaje i u što vjeruje, dohvaća je vrtlog razornih odnosa. 

Beryl slijedi svoj san i postaje trenerica konja, a njezin neuobičajen stil privlači pozornost stanovnika tzv. Sretne doline, dekadentne, boemske zajednice europskih useljenika koji žive i vole prema vlastitim pravilima. Karizmatični Denys Finch Hatton pomaže joj da pronađe put kroz bespuća vlastita srca, a snagom njihove ljubavi Beryl spoznaje da joj je letenje sudbina.