Novo

Tužaljka grešnika C. J. Sansom

Book&MoreNakladnik: Znanje
Prijevod: Mladen Kopjar
Broj stranica: 624
Cijena: 119 kn

Roman Tužaljka grešnika (Lamentation, 2015.) poznatog engleskog pisca povijesnih trilera C. J. Sansoma, posljednji je i po mnogima najbolji roman iz serije o grbavom odvjetniku Matthewu Shardlakeu. Nakon prethodnih naslova serijala Raskol, Crna vatra, Kraljevska krv, Otkrivenje i Čarobna kost, u ovom romanu Sansom donosi briljantan povijesni opis kraljice Katarine Parr i shizofrene vjerske situacije raskola između katolika i reformista koji su odlična podloga napetoj detektivskoj priči.


Ljeto, 1546. Kralj Henrik VIII. polagano i bolno umire. Protestantski i katolički vijećnici s njegova dvora upleteni su u konačnu i odlučnu borbu za vlast. Oni koji pobjede držat će u svojoj moći Henrikova nasljednika, osmogodišnjeg princa Edwarda. U Londonu je u jeku lov na heretike, a radikalna reformistica Anne Askew, koja je negirala da su na misi stvarno prisutni krv i tijelo Isusovo, spaljena je na lomači. Pripadnici katoličkog kruga na dvoru pletu mrežu i rade o glavi Henrikovoj šestoj ženi, kraljici Katarini Parr.
Odvjetnik Matthew Shardlake dobiva hitan poziv u kraljevsku palaču. Kraljica je očajna i moli ga za pomoć. Ona ima jednu tajnu. Napisala je vjersku knjigu Tužaljka grešnika. Knjigu je netko ukrao iz njezine škrinje, premda samo ona ima ključ i nosi ga stalno oko vrata. Plaši se da bi zbog iznesenih stavova mogla biti optužena za herezu. Shardlake duboko poštuje plemenitu kraljicu i kreće u potragu. Nevjerojatne intrige i krvava umorstva stoje pred njim u ovom fascinantnom povijesnom trileru.