Novo

Frakture Ministarstva kulture Kašmir Huseinović

Book&MoreFraktura (lat. fractura) = lom, prijelom.

Djelovanjem sile koja premašuje čvrstoću kosti dolazi do frakture ili prijeloma.

Ovisno o jačini sile i veličini oštećenja, frakturu možemo podijeliti u nekoliko skupina.

Zatvorena fraktura je lom kosti, bez oštećenja susjednih mišića i ostalih tkiva.

Otvorenu frakturu karakteriziraju znatna oštećenja okolnih tkiva i kože.

Frakture možemo još dijeliti i kvalificirati, ali istaknut ćemo još samo frakturu nastalu zbog preopterećenja ili umaranja, koja može uslijediti kod normalne, zdrave kosti izložene dugotrajnom i nenormalno visokom naprezanju.

 Simptomi
Područje frakture je oteklo, podliveno krvlju, ponekad deformirano. Bolovi su obično jaki i pojačavaju se pritiskom i pomicanjem.

Opasnost
Fraktura je opasna zbog same kosti, ali i okolnih tkiva.
Ako se ne liječi ili se odugovlači s liječenjem, slomljeni komadi kosti mogu se početi pogrešno spajati, što poslije zahtijeva kirurške zahvate i vraćanje kosti u pravi položaj.

Liječenje okolnih tkiva uglavnom je kirurško i najčešće uz istodobnu obradu frakture.

 U Ministarstvu kulture došlo je do komplicirane frakture Zajednice nakladnika i knjižara djelovanjem nenormalno snažne i dugotrajne sile Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost načelnice Dubravke Đurić Nemec i Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost.

Iako je to u početku bio jednostavan, samo zatvoreni prijelom, lošom dijagnozom, odugovlačenjem liječenja i neliječenjem, slomljeni dijelovi počeli su se pogrešno spajati.
Snažna i dugotrajna sila i dalje djeluje. Dolazi do ponovnog prijeloma ionako loše sraslih dijelova zbog dugotrajne sile snažnije od Zajednice nakladnika i knjižara pa nastaje otvoren prijelom s ozljedama okolnih tkiva. Trenutačno imamo otvoren prijelom sa svim komplikacijama.

Najbolji način liječenja jest prevencija. Uklanjanje nenormalno snažne i dugotrajne sile moguće je jedino ukidanjem otkupa knjiga. Koliko god bolan bio taj kirurški zahvat, doći će do uspostavljanja ravnoteže, vraćanja u ispravne pozicije, zarastanja frakture i izlječenja Zajednice nakladnika i knjižara.

Tek ćemo tada o frakturi pisati kao o varijanti gotičkog pisma nastalog u šesnaestom stoljeću.

 Foto: Shutterstock