Novo

Bowiejev album "Blackstar" najprodavaniji album 2016. u Hrvatskoj HINA

Book&MoreAlbum "Blackstar" Davida Bowieja, prema podacima Hrvatske diskografske udruge (HDU) najprodavanije je inozemno izdanje u Hrvatskoj u 2016. godini, slijede ga Red Hot Chili Peppersi s albumom "Getaway", a na trećem je mjestu hvaljeni i posljednji studijski album Leonarda Cohena "You Want It Darker".

Četvrta je Adele i album "25", "Hardwired... to Self-Destruct" je deseti studijski album američkog heavy metal benda Metallica i peti po prodaji u Hrvatskoj. 

Rolling Stonesi su šesti sa svojim "Blue & Lonesome" albumom kojim su se vratili bluesu, sedmo mjesto drži "A Head Full of Dreams" a to je sedmi studijski album britanskog benda Coldplay.

Osmi je Justin Bieber i "Purpose", deveti Nick Cave & The Bad Seeds - 'Skeleton Tree'.  "Nobody but Me" deveti studijski album kanadskog izvođača Michael Bubléa, deseti je na listi najprodavanijih u Hrvatskoj.

Izdavačka kuća Menart, u čijem su izdanju u Hrvatskoj objavljeni Bowie, Cohen i Cave, priopćila je da su ta tri izdanja i u vrhu najboljih albuma po izboru domaćih i svjetskih glazbenih kritičara. Nažalost, sva tri albuma je obilježila smrt. 

David Bowie je kroz album najavio svoju smrt i umro 10. siječnja 2016., odnosno dva dana nakon objavljivanja albuma i njegovog 69. rođendana. "Osim Bowievog posljednjeg studijskog albuma, ove smo godine dobili i sjajno izdanje Lazarus, glazbu koju je napravio za mjuzikl "Lazarus". Uz njegove poznate pjesme koje su sjajni glumci otpjevali u predstavi, objavljene su i tri nikad objavljene pjesme u izvedbi Davida Bowieja", stoji u priopćenju.

 

 

Leonard Cohen također se oprostio objavljivanjem albuma. Umro  7. studenoga 2016., dva tjedna nakon što mu je izašlo posljednje glazbeno djelo znakovitog naslova "I Want It Darker".


Album "Skeleton Tree" obilježen je preranom smrću sina Nicka Cavea. Njegov sin Arthur je 2015. poginuo nakon pada sa stijene.

FOTO: Shutterstock