Novo

Kino Tuškanac počinje godinu projekcijom predstave "Zabavljač" HINA

Book&MoreU okviru ciklusa projekcija proslavljenih kazališnih predstava na kino platnu u nedjelju, 8. siječnja u zagrebačkom kinu Tuškanac prikazat će se "Zabavljač" Johna Osbornea, u izvedbi britanskog kazališta Garrick, s Kennethom Branaghom u glavnoj ulozi.

Taj moderni klasik Johna Osbornea u poratnom Berlinu dočarava pohabani glamour starih glazbenih dvorana propitujući javne maske i privatne muke, dok je u režiji Roba Ashforda Kenneth Branagh utjelovio nezaboravnoga zabavljača Archiea Ricea, najavljeno je iz "Tuškanca". 

 Variety je ocijenio kako to "nije savršena predstava, ali jest za pamćenje", a opisuje se kao uspješni portret istrošenog vodviljskoga glumca i Engleske toga doba. 

U filmskoj adaptaciji te drame Ricea je svojedobno glumio veliki Laurence Oliver, dok ga je u finalu prošlogodišnje sezone na West Endu u svome kazalištu naslijedio engleski kazališni i filmski glumac i redatelj Kenneth Branagh, pronašavši "Riceovu karakternu značajku – onu dječačku i donkihotovsku".

U predstavi glume još Phil Dunster, Gawn Grainger, Jonah Hauer-King, Crispin Letts, Sophie Mcshera, Greta Scacchi.

Svoje filmske programe kino Tuškanac od ponedjeljka, 9. siječnja nastavlja novim naslovima iz aktualne distribucije - nagrađivanom norveškom dramom "Glasnije od bombi" Joachima Triera s Isabelle Hupert i Gabrielom Byrneom te dojmljivom i angažiranom dramom Thomasa Vinterberga "Komuna", inspiriranom životom redatelja koji je sedamdesetih s roditeljima proveo neko vrijeme u živopisnoj akademskoj komuni sjeverno od Kopenhagena.

 Prikazat će se i njemačka humorna drama "Toni Erdmann", najbolji europski film u prošloj godini te novi filmovi dvojice klasika, Allenov "Cafe Society" i Almodovarovu "Julietu".

 U filmskoj večeri Ljetopisa u petak, 20. siječnja prikazat će se jedan od najboljih mjuzikla u povijesti, "Priča sa zapadne strane", koja je dobila deset Oscara, a prije filma održat će se koncert filmskih melodija te razgovor na temu glazba i film.

Ciklus novoga švedskog filma počinje 23. siječnja, s gotovo svim premijernim projekcijama filmova fokusiranih na zanimljive, slojevite pa i provokativne ženske priče i sudbine.  

Otvara ga film "Gubitnik", višestruko nagrađivani prvijenac Ronnija Sandhala, a uslijedit će još četiri igrana filma, drama "Miraklet i Viskan" o zategnutim odnosima u otuđenoj obitelji čiji zavađeni članovi žive na različitim obalama rijeke, potom "Mlada Sophie Bell" o prijateljstvu dviju djevojaka koje nakon diplome maštaju o drugačijem i boljem životu te planiraju selidbu u Berlin, fantastični horor "Krug" te Modysonova srednjoškolska glazbena drama "Mi smo najbolje" ovjenčana s četrnaest nagrada, jedini film iz ciklusa koji je igrao u zagrebačkoj Filmomaniji prije dvije godine.

Jedini dokumentarac u ciklusu film je "Astrid" o spisateljici za djecu Astrid Lindgren, autorici Pipi Duge Čarape, filmski sažetak trodijelne dokumentarne serije o slavnoj švedskoj književnici. Film je postigao veliku gledanost u Švedskoj isto kao i "Palme", o švedskom premijeru Olofu Palmeu, koji je prije nekoliko godina prikazan u "Tuškancu", uz gostovanje redateljice Kristine Lindstrom.

FOTO: Shutterstock