Novo

Premijera talijanske inačice suvremene predstave o Crvenkapici riječkoga HNK 24. siječnja HINA

Book&MoreTalijanska inačica predstave suvremene predstave o Crvenkapici „Attenti al lupo ovvero Cappuccetto Rosso (Čuvaj se vuka ili Crvenkapica)", nastala u suradnji Talijanske i Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca premijerno će se odigrati 24. siječnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u srijedu.

Predstava dijeli istu autorsku ekipu, redatelja i dramaturga Giorgia Amodea, scenografkinju, Aleksandru Anu Buković, kostimografkinju Manuelu Paladin Šabanović, skladatelja Aleksandra Valenčića, a različiti su glumci. U inačici na hrvatskom jeziku, čija je premijera bila 10. prosinca prošle godine, glumili su Denis Brižić i Nika Ivančić, a na talijanskom nastupaju Anton Plešić i Ivna Bruck.  

Kako je kazala ravnateljica Talijanske drame Rosanna Bubola, ovo nije samo priča za malu djecu nego govori o odnosu odrasle osobe i djeteta te o onome što se izgubilo u tim odnosima s predavanjem tehnologiji. Bilo bi dobro da prestavu pogledaju roditelji i vide što se može čarobno učiniti svaki dan kući da život bude svima ljepši, rekla je Bubola.

Glumac Anton Plešić je ustvrdio da predstava pokazuje odraslima da u njima čuči dijete, da je ono željno igre, da nema dobnog ograničenja za igru i da se kroz nju možemo približiti drugome i spoznati što ga muči i raduje.

Naime, predstava govori o poslom zaokupljenom ocu i njegovoj zaigranoj djevojčici koji pokušavaju zajedno izgraditi priču o Crvenkapici te kroz igru naučiti kako biti sretni zajedno.

Redatelj Giorgio Amodeo naveo je da predstavu posvećuje uspomeni na Giulija Regenija, 28-godišnjeg Talijana čije je mrtvo tijelo, nakon što je nestao krajem siječnja 2016. u Egiptu,  pronađeno nakon devet dana uz cestu kod Kaira, s brojnim tragovima teškog mučenja. Njegova smrt je ostala nerazjašnjena, sumnjiči se da su egipatske vlasti povezane s tim slučajem, te međunarodne organizacije, politička tijela i mediji traže provođenje istrage i utvrđivanje svih okolnosti ovog ubojstva.

FOTO: Shutterstock