Novo

Majstorski crteži francuskog baroka i rokokoa u bečkoj Albertini HINA

Book&MoreIzložba  "Poussin do Davida - francuski crteži Albertine", koja obuhvaća 70-ak majstorkih crteža francuskih umjetnika 17. i 18. stoljeća, otvara se u utorak navečer u muzeju Albertini u Beču.

"Poetske ljubavne priče, mitološki epovi, slikarske studije portreta, lirski pejzaži i prozračni krajolici s antičkim pitoresknim građevinama ili ruševinama glavni su motivi u djelima francuskih umjetnika baroka i rokokoa", rekao je na konferenciji za novinare u bečkome muzeju Albertini kustos Heinz Widauer.

"Sedamdesetak izloženih crteža iz bogatog fundusa Albertine odvode publiku u sanjarski i slojevit kosmos francuske umjetnosti crteža 17. i 18. stoljeća. Njihovi crteži idealiziraju prirodu i feudalnu elitu kojoj prijeti propast nadolazećom revolucijom", rekao je.

Izložene su pejzažne studije Nicolausa Poussina (1594.-1665.), začetnika i vodećeg slikara klasicizma u razdoblju baroka; prikazi krajolika Clauda Lorrainsa; razigrana remek-djela Francoisa Bouchera i Jean-Honore Fragonarda te djela Jean-Baptista Greuzea. U središtu izložbe je impozantno djelo "Borba Diomeda" Jacquesa-Louisa Davida iz 1776.

 "Tim se majstorskim djelom stari režim približavao kraju, a počinjala je epoha Francuske revolucije", rekao je kustos Widauer.

Jacques-Louis David (1748.-1825.) bio je utemeljitelj klasičnog slikarstva u Francuskoj. Odbacivši rokoko prošle generacije te pod utjecajem studija antičke umjetnosti, razvio je osobni slikarski izraz besprijekornog crteža i hladnog akademskog kolorita s naglašenim smislom za kompoziciju i plastičnu modelaciju.

Bogata zbirka Albertine obuhvaća i 2800 crteža francuskih umjetnika 17. i 18. stoljeća zahvaljujući strastvenom kolekcionaru i osnivaču tog muzeja vojvodi Albertu von Sachsenu-Teschenu, rekao je Widauer.

Izložba "Poussin do Davida" traje do 25. travnja.

FOTO: Shutterstock