Novo

Predstavljen autobiografski spis sv. Patrika "Confessio – Ispovijest" VERBUM

Book&MorePrvo hrvatsko izdanje spisa sv. Patrika "Confessio – Ispovijest" objavljeno je u dvojezičnomu obliku, na latinskomu izvorniku i u hrvatskomu prijevodu, a obogaćeno je iluminacijama u koloru za jedinstveno čitateljsko iskustvo.

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u Splitu u četvrtak, 9. ožujka predstavljena je knjiga "Confessio – Ispovijest" sv. Patrika, a knjigu je predstavio mr. sc. Petar Balta glavni urednik nakladne kuće Verbum. 


U izdanju nakladne kuće Verbum objavljen je poznati drevni spis sv. Patrika "Confessio – Ispovijest" koji omogućuje dublje upoznavanje sa životom i duhovnošću ovoga velikoga irskog misionara koji je svojim mudrim upravljanjem, tankoćutnim provođenjem inkulturacije, širenjem monaštva, propovijedanjem i čudesima više od svih pridonio širenju i ukorjenjivanju kršćanstva u Irskoj.
Sveti Patrik, svetac zaštitnik Irske i jedan od najomiljenijih svetaca širom svijeta, rođen je krajem 4. stoljeća u rimskoj pokrajini Britaniji. Dok je odrástao, nije bio privržen vjeri; susret sa živim Bogom doživio je tijekom šest godina ropstva u Irskoj. Božanskom je intervencijom uspio pobjeći, postao je svećenik i vratio se u Irsku propovijedati evanđelje te je postao poznat kao "apostol Irske". Iza sebe je ostavio dva spisa: "Pismo Korotiku" ("Epistola ad Coroticum") te autobiografski spis "Confessio – Ispovijest", najautentičniji izvor za proučavanje njegova života koji je sada prvi put dostupan na hrvatskomu jeziku. Autobiografski spis sv. Patrika "Confessio – Ispovijest", napisan u 5. stoljeću, sačuvan je u cijelosti sve do danas, više od 1 500 godina nakon svojega nastanka, što ga čini jedinstvenim i autentičnim izvorom za poznavanje života toga velikog sveca, kao i za poznavanje kasnoantičke kršćanske misli.


Ovaj drevni spis pruža fascinantan uvid u život i djelo ovoga iznimnog čovjeka čiji se spomen svake godine slavi širom svijeta, a Verbumovo prvo hrvatsko izdanje toga djela objavljeno je u dvojezičnomu obliku, na latinskomu izvorniku i u hrvatskomu prijevodu, obogaćeno iluminacijama u koloru za jedinstveno čitateljsko iskustvo.


Knjiga "Confessio – Ispovijest svetoga Patrika" dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je više o njoj saznati na linku: http://verbum.hr/knjige/confessio-7044/ 

VERBUM d.o.o.
nakladništvo i knjižarstvo
Trumbićeva obala 12, 21000 Split
Tel. 021/340 267, 340 260
Fax 021/340 270
E-mail: naklada@verbum.hr
Internet: http://www.verbum.hr