Novo

DOBITNICI NAGRADA, PRIZNANJA I POHVALA GRIGOR VITEZ ZA TEKST I ILUSTRACIJU U KNJIGAMA ZA DJECU I MLADEŽ U 2016. GODINI Savez društava Naša djeca Hrvatske

Book&MoreSavez društava Naša djeca Hrvatske organizira 49. dodjelu Nagrade „Grigor Vitez” književnicima/ama i likovnim umjetnicima/ama za tekst i ilustracije u knjigama za djecu i mladež za književnu produkciju u 2016. godini. 

U 2016. godini u konkurenciji je bilo ukupno 92 knjige iz produkcije 28 nakladnika

Nagrada „Grigor Vitez” najstarija je književna nagrada u Hrvatskoj, a njezinu dodjelu ove godine podržali su Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Zagreb. Nagradi su se odazvali i sponzori: Atlantic grupa, Stanić Beverages d.o.o., Butik torti, Slastičarnica „Vincek”, STIL pekarna, Kutjevo d.d. i Vino Buhač.

Svečanost dodjele Nagrade održat će se u utorak 21. ožujka 2017. godine u 18,00 sati u K.C. Vatroslava Lisinskog (mala dvorana), Trg Stjepana Radića 4. 

Nagrade Grigor Vitez za 2016. godinu uručit će se:

Ani Đokić za književni tekst za djecu u knjizi „BAO BAOBAB I MALA KIBIBI”, Knjiga u centru, Zagreb

Sanji Pilić za književni tekst za mladež u knjizi „POŠALJI MI PORUKU!”, Mozaik knjiga, Zagreb

 Ani Kadoić za ilustracije za mlađu dob djece u slikovnicama “ŠTO RADE ODRASLI” i “PETAR I TRAMVAJ” Kašmir promet, Zagreb

Marseli Hajdinjak za ilustracije za stariju dob djece u slikovnici “SLAVUJ”, Golden marketing-Tehnička knjiga, Zagreb

 Uz nagrade dodjeljuju se i Pohvale Nagrade „Grigor Vitez” za 2016.:

Vandi Čizmek za autentične ilustracije u „Sirup protiv mačjeg kašlja“, Semafora, Zagreb i „Kumarov san“, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb. 

Ivani Guljašević za ilustracije u slikovnicama „Zaljubljeni žabac“ i „Bo-tuov bubanj“, Igubuka, Zagreb i u slikovnici „Alma dimnjačarka“, Mala zvona, Zagreb.

Tihomiru Horvatu za suvremeno književno oživljavanje Sigetske bitke u romanu za mlade „Mali ratnik“, Društvo hrvatskih književnika, Zagreb. 

Igoru Knižeku za tekst u knjizi „Legenda o Hani i ratnicima Sedmog mora“, Sipar, Zagreb – za promicanje umjetničke bajke s elementima hrvatske tradicije i narodne baštine.

Željki Mezić za ilustracije u slikovnicama „Što ću biti kad odrastem“, Mozaik knjiga, Zagreb, „Toplo švedsko more“, Semafora, Zagreb i  „Zagrljaj“, Knjiga u centru, Zagreb.

Posthumna pohvala Nadi Mihelčić za tekst u knjigama „Plavo staklo“ i „Pričice i pjesmice iz daleke Afrike“, Semafora, Zagreb – za promicanje humanosti, tolerancije i različitosti u književnosti za djecu i mladež.

Tomislavu Torjancu za ilustracije u slikovnici „Ogledalce“ Grigora Viteza, Mozaik knjiga, Zagreb. 

Ivanu Vitezu za ilustracije u knjizi „S indijanskim plemenom Kroatana 1. i 2. dio“, Alfa d.d., Zagreb.

Piki Vončini za ilustracije u knjizi „Mačke“, Mala zvona, Zagreb i  „Četiri godišnja doba“, Mozaik knjiga, Zagreb.

Aljoši Vukoviću za zbirku dijalektalnog haiku  „… i nikad više (šibenski haiku za Zvonu i Iku)“, Naklada Panda, Zagreb – za promicanje vrijednosti haiku i dijalektalne poezije u književnosti za djecu i mladež. 

Pohvala Hrvatskom društvu književnika za djecu i mlade za velik doprinos i afirmaciju književnosti za djecu i mlade.


* * *


Odluku o dobitnicima nagrada i pohvala Nagrade „Grigor Vitez” za 2016. godinu donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Ludwig Bauer, književnik, predsjednik Povjerenstva, doc.dr.sc. Marina Gabelica, dopredsjednica Povjerenstva, Andrea Petrlik Huseinović, ilustratorica, Sanja Polak, književnica, Snježana Krpes, prof. dipl. komparatist, tajnica Nagrade i Marina Žilić, mag. komparativne književnosti, koordinatorica Nagrade.

Knjige objavljene u 2016. godini kandidirali su sljedeći izdavači i autori: ALFA d.d., Zagreb, ARTUR j.d.o.o., Split, BOMBON d.o.o., Zagreb, ANA BILIĆ (UDOVIČIĆ), vlastita naklada, DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA, Zagreb, EDICIJA BOŽIČEVIĆ, Zagreb, FoMa, Zagreb, GOLDEN MARKETING - TEHNIČKA KNJIGA, Zagreb, HRVATSKO DRUŠTVO KNJIŽEVNIKA ZA DJECU I MLADE, Zagreb, IGUBUKA d.o.o., Zagreb, KAŠMIR PROMET, Zagreb, KNJIGA U CENTRU, Zagreb, LIBRICON, Zagreb, MALA ZVONA, Zagreb, MATICA HRVATSKA ĐAKOVO, MOZAIK KNJIGA d.o.o, Zagreb, NAKLADA BOŠKOVIĆ, Split, NAKLADA LJEVAK, Zagreb, NAKLADA PANDA, Zagreb, PANOVA SVIRALA, Zagreb, REDAK, Split, SEMAFORA, Zagreb, SIPAR d.o.o, Zagreb, SLAGALICA, Dubrovnik, ŠKOLSKA KNJIGA d.d., Zagreb, UDRUGA OS, Zagreb, VBZ, Zagreb, VOŠICKI j.d.o.o. , Koprivnica.

(Sve informacije o Nagradi, možete dobiti u Savezu društava Naša djeca Hrvatske, na telefone: 01/ 49 22 959; 49 22 957 ili na e-mail: marina@savez-dnd.hr) 


Savez društava Naša djeca Hrvatske osnovao je i po prvi put dodijelio godišnju Nagradu “Grigor Vitez” 1967. godine. Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje književne produkcije za djecu i mlade. Nagrada se sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Nagradom „Grigor Vitez“ dosad je nagrađeno više od 80 domaćih književnika i ilustratora u preko 120 knjiga za djecu i mlade. Osim Nagrade, dodjeljuju se i posebna priznanja, kao što je „Zlatna ptica“ za višestruke dobitnike Nagrade „Grigor Vitez“ te Pohvale urednicima, nakladnicima i autorima. Najstarijom  Nagradom za dječju književnost u Hrvatskoj potiče se kvalitetna knjiga za djecu te autori i izdavači koji stvaraju i objavljuju knjige za djecu i mlade, obogaćujući nacionalnu književnu i likovnu umjetnost.