Novo

"Branjem" slikovnica sa stabala u utorak počinje 10. Festival dječje knjige u CeKaTe-u HINA

Book&MoreJubilarni deseti festival dječje knjige Centra za kulturu Trešnjevka u Zagrebu održat će se od 25. travnja do 1. lipnja a donosi bogat program radionica, predavanja, predstava i druženja s piscima koji u utorak otvara "branje" slikovnica s drveća u Parku Stara Trešnjevka.

"Diljem svijeta u proljeće se slavi knjiga i rođendan velikog dječjeg pisca Hansa Christiana Andersena pa tako i Centar za kulturu Trešnjevka desetu godinu uzastopce organizira Festival dječje knjige", stoji u najavi.

"Tijekom godina, manifestacija je postala mjesto susreta škola, knjižnica, književnih udruga, inicijativa i malih ljubitelja knjige. Kroz niz književnih događanja idućih mjesec dana Festival će uputiti djecu u jedan poseban svijet koji se samo čitanjem može iskusiti", dodaje se.

Festival započinje književno-scenskim programom za najmlađe "Uberi priču!" u Parku Stara Trešnjevka u utorak 25. travnja, a nastavit će se svaki utorak i četvrtak s nizom radionica, predavanja, predstava i drugih aktivnosti za djecu i roditelje.

Berba slikovnica autorski je projekt Sanje Lovrenčić i realizira se u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona, a svako dijete koje sudjeluje u programu kući će otići s novom "svježe ubranom" slikovnicom.

Djeca će moći birati među stotinjak slikovnica koje će visiti na stablima poput šarenih plodova, a sve će pratiti druženja s piscima, te nastup mladih uličnih zabavljača, žonglera i klauna.

Na drugom susretu, u četvrtak 27. travnja, tema je izrada knjiga s Irenom Frantal. Djeca će dobiti priliku svoje tekstove i zapise pretvoriti u prava umjetnička djela u obliku knjige.

"Čarolijom ćemo (i uz malo rezanja, presavijanja, šivanja) pretvoriti naše crteže, zapise i komadiće papira u knjige koje će nam pričati nove priče. Naučit ćemo kako iz komada papira stvoriti Knjigu za otvaranje, listanje, otkrivanje…", ističe se u najavi.

Festival se u utorak 2. svibnja pridružuje nacionalnoj kampanji "Čitaj mi!", pa će tako djeca iz vrtića Prečko čitati s višom knjižničarkom Kristinom Čunović. Radionica je namijenjena djeci i roditeljima, odgojiteljima, djedovima i bakama, koji će zajedno čitati slikovnice o bojama i proljeću, a zatim izrađivati svoju prvu slikovnicu.

Dva dana kasnije, u četvrtak 4. svibnja, u CeKaTe-u gostuje Milana Vuković Runjić, autorica knjiga za odrasle koja je prošle godine objavila knjigu za djecu "Vladimir i Matilda", o čarobnjaku Vladimiru i maloj vještici Matildi koji žive u platani u jednom vrtu na rubu grada.

Na programu Festivala slijede predstave, pa će 9. svibnja Dramska grupa OŠ Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika izvesti predstavu "Susret starih prijatelja", dok će Dramska grupa Osnovne škole Alojzija Stepinca nasupiti s predstavom "Život je lijep".

Tijekom Festivala upriličit će se i susreti s književnicama Sanjom Pilić (11. svibnja) i Sanjom Polak (16. svibnja), te Hanom Lukas Midžić (18. svibnja).

"Najčitanija suvremena hrvatska spisateljica za djecu" Sanja Pilić s djecom će razgovarati o tome kako se postaje pisac, o inspiraciji, mašti i mnogim drugim tajnama, Polak će govoriti o nastanku svojeg serijala dnevnika Pauline P., koji su među najposuđivanijim knjigama u školskim knjižnicama, a slikarica i vizualna umjetnica Hana Lukas Midžić predstavit će svoju "Zemlju zmajeva".

Razgovarat će se i o dječjoj književnosti u medijima, pa će tako biti upriličen razgovor s Hanom Jušić, scenaristicom filma "Uzbuna na zelenom vrhu", koja će djeci reći kako nastaje filmski scenarij i još niz drugih tajni o filmu i književnosti, dok će Škola lijepog čitanja 25. svibnja upoznati djecu s vještinama čitanja i snimanju radijskih priloga.

Na posljednja dva susreta gostuju, 30. svibnja, Ana Đokić sa slikovnicom "Baobab i Mala Kibibi" nagrađenom Nagradom Grigor Vitez 2016. za najbolji književni tekst za djecu, dok će nagrađivana ilustratorica Ana Kadoić 1. lipnja voditi radionicu ilustracije.

Kao i prijašnjih godina, u sklopu Festivala mogu se tijekom travnja i svibnja donirati knjige za djecu Gunje koja je teško stradala u poplavi, a tijekom trajanja Festivala prikupljaju se i knjige za mališane sela Tovarnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a cjelokupan program dostupan je na poveznici http://www.cekate.hr/?p=27895.

FOTO: Shutterstock