Novo

The Great Gatsby - baletni 'blockbuster' u zagrebačkoj Areni HINA

Book&MoreNakon rasprodane europske turneje i ukupno oko sedamdeset tisuća gledatelja u zagrebačku Arenu u subotu, 14. listopada, stiže "The Great Gatsby Ballet", najavljen kao "baletni blockbuster i neponovljivi spektakl" koji je oduševio publiku u Berlinu, Frankfurtu, Hamburgu, Beču i Ženevi.

Nakon rasprodanog mjuzikla "Cats", Arena Zagreb ugostit će još jednu svjetsku priču - kroz plesni pokret, elemente kinematografije i prepoznatljivu glazbu ludih dvadesetih ovaj put onu o ljubavi, snovima, bogatstvu, nastalu prema knjizi F. Scotta Fitzgeralda. 

"The Great Gatsby Ballet jedinstven je projekt koji objedinjuje nekoliko umjetničkih sfera i donosi neponovljiv doživljaj, najavljuje organizator gostovanja, ARTentainment, izvijestivši kako je samo prošle godine balet imao više od 20 tisuća gledatelja, a od premijere prije tri godine i 700 akreditiranih novinara. 

Glavni lik romana "Veliki Gatsby", objavljenog 1925. godine, je Jay Gatsby, tajanstveni mladi bogataš kojeg muče ljubavni problemi. Radnja je smještena u tzv. lude dvadesete, poslijeratno razdoblje koje je u američkom društvu obilježila prohibicija, ali i opća dekadencija te procvat organiziranog kriminala.

Fitzgeraldova knjiga i film nastao prema njoj odavno su stekli kultni status, dok baletno uprizorenje spaja virtuoze iz svijeta baleta, kazališta i glazbe.

Koreografiju je osmislio Dwight Rhoden, jedan od najtraženijih suvremenih koreografa koji je i režirao projekt, koji je do sada surađivao s nizom svjetskih umjetnika, Princea, Lennyja Kravitza, grupe U2, Patricka Swayzea.

Glazbu potpisuje Konstantin Meladze, dok je u glavnoj ulozi Denis Matvienko, nacionalni baletni prvak Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, ravnatelj baleta ruskog Nacionalnog kazališta u Novosibirsku i zvijezda svjetskih razmjera, koji je prošle godine nastupao u "Lisinskom", u baletu "Radio&Juliet".

S obzirom na veličinu i zahtjevnost scenografije i produkcije, Arena će biti u potpunosti prilagođena pozornici, scenografiji i gledateljima, te će u prodaji biti samo četiri tisuće ulaznica, isključivo za sjedeća mjesta. Cijene se kreću od 180 do 450 kuna, ovisno o mjestu sjedenja.

FOTO: Shutterstock