Ljubav

Autor: Andrea Petrlik Huseinović

Novo

Španjolska: Domovina Cervantesa u borbi za čitatelje HINA

Book&MoreBroj novih objavljenih knjiga u Španjolskoj porastao je lani za 8.247 naslova u odnosu na prethodnu godinu dosegnuvši iznos od 81.397 knjiga no knjižari u toj velikoj europskoj zemlji upozoravaju da se ne čita dovoljno.

U španjolskom lancu knjižara Casa de Libros stvarale su gužve prošli tjedan na Dan knjige kada su kupci dobivali 10-postotni popust i prigodnu ružu, kao i svake godine na taj dan. “Uglavnom su kupovali popularne romane”, kaže za Hinu prodavačica u knjižari na ulici Gran Via, gradskoj žili kucavici. Štandovi s knjigima bili su postavljeni diljem grada.

No pored glavnog parka El Retiro, na ulici gdje se svaki vikend prodaju rabljene knjige, neke i po cijeni od 1 eura, prodavači sada nisu optimistični. “Zadnjih godina prodajemo manje”, upozorava 40-godišnji Jorge kraj svog drvenog štanda. On je na knjige bio nalijepio papiriće s porukama ne bi li nasmijao i privukao kupce. “Umjesto El Clasica izaberi mene”, pisalo je na jednoj od njih referirajući se na veliki nogometni derbi između Real Madrida i Barcelone koji se igrao te večeri. “Na Dan knjige ja sam tvoja knjiga”, istaknuto je bilo na drugoj.

Oko 20 posto Španjolaca potvrdilo je da nikada ili gotovo nikada ne čita, pokazuje anketa Centra za sociološka istraživanja (CIS) sa sjedištem u Madridu. Većina njih je to objasnila nedostatkom interesa za knjigama a mnogi i nedostatkom vremena. Prodavači, pak, navode više razloga – masovno korištenje mobitela, nedovoljno promicanje kulture čitanja na televiziji i masovnim medijima, propust obrazovnog sustava, gospodarsku krizu zadnjih godina koja je smanjila kupovnu moć stanovnika ili pak jednostavno nedostatak interesa.

“Djeca koja doma vide knjige i koju roditelji od malih nogu zainteresiraju za knjigu kasnije nastave čitati”, napominje prodavačica u Casi de Libro. Na odjelu za dječje knjige u subotu se stvarala gužva. Jedna petogodišnja djevojčica izlazi s majkom na ulicu i govori “baš super knjiga, mama”.

 No neki roditelji poput slavnog viteza Don Quijotea vode uzaludnu borbu protiv vjetrenjača. Jedan otac je napisao komentar na internetskoj stranici dnevnih novina El Mundo u kojem napominje da njegov 25-godišnji sin ne želi čitati iako se u njegovoj sobi nalazi bogata biblioteka a knjige su i u drugim prostorijama njihovog doma. “Onome tko nema u sebi afinitet za čitanjem ne pomaže nikakva inicijativa. Poklonili smo mu eReader ne bi li na taj način čitao no nije pomoglo. To ga jednostavno ne zanima. Sluša heavy metal glazbu i igra video igrice”, piše razočarani otac.

Prodavačica pored parka El Retiro napominje kako žene više čitaju od muškaraca “jer su inteligentnije”. “U podzemnoj željeznici možete vidjeti kako muškarci čitaju samo sportske novine”, naglašava. Njen kolega na susjednom štandu se ne slaže i govori kako muškarci kupuju knjige i obično traže specijalizirane knjige dok žene biraju romane.

Razočarani otac sa suprugom često vodi žučne rasprave o razlozima nezainteresiranosti njhovog sina koji osim što provodi slobodno vrijeme igrajući video igrice i radi u kompaniji za video igre. Rosalina Díaz, predsjednica izdavačkih kuća u Madridu, napominje da je bitno čitati bez obzira u kojem obliku. “Ili bez obzira na mjesto ili vrijeme koje imamo na raspolaganju”, kaže. Dodaje da je javni prijevoz, napose podzemna željeznica pogodno mjesto, gdje uostalom mnogi čitanjem 'ubijaju vrijeme'.

Elektronske knjige, ebook, čine 5 posto ukupne prodaje izdavačkih kuća koja je lani dosegnula vrijednost od 2,2 milijarde eura. Taj iznos je još uvijek manji od vremena prije gospodarske krize započete 2008. godine kada je prihod iznosio 3,1 milijardu eura, podatak je novina El Mundo.

Knjige u svom klasičnom, papirnatom obliku, i dalje su najpopularnija forma u zemlji koja je svijetu dala Miguela de Cervantesa i Federica Garciju Lorcu. Tri od četiri ispitanika koja čitaju izjasnila su se u korist papira, podatak je CIS-a koji navodi kako 28,8 posto stanovnika čita svaki ili gotovo svaki dan. Gradske knjižnice ne kažnjavaju novčano korisnike koji kasne vratiti knjige ali im nameću vremensku zabranu posuđivanja.

I dok neki prodavači upozoravaju kako osobe mlađe od 30 godina pokazuju sve manji interes za knjigom drugi govore kako je veliki broj mladih na Dan knjige izdvojio novac za knjige. Lani je u Španjolskoj objavljeno 81.397 novih naslova dok je 2015. bilo objavljeno 73.144 knjiga.
“Španjolska je treća zemlja u Europi po broju novoobjavljenih knjiga”, ističe 50-godišnji prodavač Javier Sánchez. “No broj čitatelja stagnira”.FOTO: Shutterstock