Novo

Otvorena izložba "Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici" HINA

Book&MoreIzložba "Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici", koja s četrdesetak odabranih djela baroknog venecijanskog slikarstva iz Pinakoteke grada Vicenze vodi posjetitelje na putovanje kroz umjetnost Venecije 18. stoljeća, otvorena je u subotu u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

Riječ je o dosad najcjelovitijem prikazu venecijanskog baroknog slikarstva u Hrvatskoj, kojim MUO zaokružuje svoj ciklus posvećenih talijanskim umjetnicima 17. i 18. stoljeća. Dosad su bile izložene Caravaggiova "Večera u Emausu" iz milanske Pinakoteke Brera i Guercinova djela iz Pinakoteke u Centu na izložbi "Svjetlo baroka".

 Caravaggiova izložba postavljena prije četiri godine bila je poseban događaj i dar Italije u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a današnjim otvorenjem izložbe Tiepola i suvremenika u ovom se muzeju zaokružuju predstavljanja velikih talijanskih majstora pomno odabranim djelima, napomenula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

"Ovo je još jedan dokaz izuzetne međudržavne suradnje, posebno kada je riječ o Italiji i prezentiranja kulturne baštine", rekla je na otvorenju koje je okupilo u MUO niz uzvanika iz kulturnog i političkog života, među kojima je bio i premijer Andrej Plenković.

"Talijanska kultura oduvijek nam je bila bliska, a uspostavljanje kulturnih veza trajna poveznica za daljnju suradnju", dodala je ministrica, poželjevši da "Tiepolo i suvremenici" privuku u Muzej za umjetnost i obrt veliki broj građana i posjetitelja Zagreba.

"Dvorane u kojima je izložba postavljena odišu posebnom kontemplativnom atmosferom i čistom ljepotom, a meka rasvjeta i popratna glazba daju dodatnu vrijednost ionako već jako vrijednim djelima", ocijenila je Stefania Del Bravo, direktorica Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin ustvrdila je da, iako su spone koje vežu Hrvatsku i Italiju još od antike najvidljivije u jadranskom dijelu zemlje, one dopiru i do Zagreba koji je danas, naglasila je, kulturna metropola Hrvatske i Europe.

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović rekao je kako su trima dosadašnjim izložbama talijanskih baroknih slikara, uz prezentaciju pojedinih umjetnika, naznačena tri glavna smjera i škole u kojima se barokno slikarstvo razvijalo - rimska škola s Caravaggiom, srednjotalijanska, bolonjska s Guercinom i venecijanska predvođena Tiepolom.

Izrazio je zadovoljstvo što je MUO, kako je istaknuo, uspio doći do razine na kojoj može organizirati i najsloženije projekte kao što su bile te izložbe.

Slikari 'galantnog stoljeća' do listopada u MUO

Uz Giambattistu Tiepola, kao najistaknutijeg protagonista 'galantnog stoljeća', izložena su vrijedna djela ostalih značajnih predstavnika venecijanskog slikarskog kruga 18. stoljeća, njegova sina Giandomenica, Gimabattiste Piazzette, Marca i Sebastiana Riccija, Giambattiste Pittonija, Francesca Avianija, Giuseppea Zaisa, Elisabette Marchioni i mnogih drugih.

Za cjelokupnu povijest umjetnosti važno razdoblje talijanske umjetnosti predstavljeno je u MUO djelima nastalima u različitim medijima, od oltarnih pala, slika, crteža, scherza do bakropisa i bakroreza, s motivima u rasponu od mrtve prirode, cvjetnih kompozicija, krajolika do portreta, fantazmagorija, mitoloških i biblijskih prikaza.

Po mišljenju povjesničara umjetnosti, Giambattista Tiepolo (Venecija, 1696. – Madrid, 1770.) bio je jedan od najvećih slikara Venecije. Prepoznatljive po izrazitom suodnosu svjetla i tame te kontrastu boja, njegove su slike prisutne u brojnim crkvama, palačama i rezidencijalnim vilama. Ciklusi fresaka alegorijskoga i mitološkoga sadržaja koje je radio mogu se vidjeti u Veneciji, diljem sjeverne Italije, u Würzburgu i Madridu. Uz zagrebačku izložbu je organiziran bogati popratni program - glazbena slušaonica s pomno odabranim glazbenim djelima skladatelja koji su djelovali na području Venecije 18. stoljeća, koncerti, predavanja, kreativne radionice, stručna vodstva, nagradna igra te suveniri inspirirani izložbom i najljepšim baroknim predmetima iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt.

Izložba će biti otvorena do 1. listopada.

FOTO: Joymsk140 i Paolo Bona, Shutterstock