Novo

Ministarstvo kulture objavilo natječaj za razvoj publike u kulturi HINA

Book&MoreMinistarstvo kulture objavilo je u ponedjeljak 18. rujna 2017. Poziv za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu, koji se zasad organizira kao pilot projekt i u okviru kojega će se osigurati pola milijuna kuna.

"Kroz intervjue s dionicima s područja kulture te različite studije i istraživanja uočili smo da je u Hrvatskoj veliki broj kulturnih djelatnika iznimno angažiran u različitim projektima koji se bave razvojem i poticanjem publike, no sadašnji sustavi javnog financiranja, državni i na razinama gradova, rijetko ih prepoznaju kao kategoriju i u velikom broju iznimno vrijedni napori se financiraju vlastitim sredstvima ili sredstvima iz drugih izvora", rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na konferenciji za novinare.

Istaknula je kako se pitanje razvoja publike postavlja kao ključno, ne samo u financijskoj perspektivi Europske unije ili kroz projekt Kreativna Europa, već i u kulturnim politikama većine europskih država, pa i u Hrvatskoj.  "To je još jedan od razloga zbog kojeg je toj temi treba dodatni poticaj", ustvrdila je.

Putem natječaja se planira potaknuti najbolje projekte, no istovremeno prikupiti informacije o tome što su kulturnim djelatnicima prioritetna područja  koja treba poticati, te slijedom toga u narednim godinama oblikovati natječaj.

"Naša je ideja da natječaj bude za nekoliko mjeseci odmaknut od rezultata Javnog poziva za financiranje programa u kulturi, tako da se sredstva mogu koristiti kao komplementarna i da se kroz poziv dodatno uloži kako bi se privukla publika", dodala je.

Nakon što će biti usvojena Nacionalna strategija poticanja čitanja, planira ju se jednim dijelom financirati iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a razmatra se mogućnost i da se projekt "Ruksak (pun) kulture" isto financira iz tog fonda.

"Sigurno je da ćemo kroz ovaj pilot natječaj vidjeti koje su još potrebe u području kulture koje bismo u sljedećim godinama mogli na taj način sufinancirati, a što osigurava dugotrajnije projekte i projekte s puno većim budžetima", napomenula je Obuljen.

Prijave se podnose od 18. rujna do 20. listopada, a razmatrat će ih posebno stručno povjerenstvo te uputiti prijedlog ministrici kulture koja će donijeti odluku o izboru programa. Najniži iznos će biti 20 tisuća kuna, a najviši 50 tisuća kuna, a programi će se provoditi od 1. prosinca do 1. rujna iduće godine.

Na natječaj se mogu prijaviti pravne i fizičke osobe koje u Hrvatskoj obavljaju djelatnosti u kulturi, dok se predloženi programi mogu odnositi na sva područja kulture i umjetnosti - izvedbene i vizualne umjetnosti, književnost (naročito programi poticanja čitanja), kulturnu baštinu i film te programe međunarodne kulturne suradnje.

Poticat će se projekti koji, među ostalim, nastoje povećati vidljivosti kulture u tehnološko-medijskom prostoru na inovativan i kreativan način ili povećanju sudjelovanja u kulturi ranjivih skupina, djece, mladih i starijih.

"Važno nam je i da se pokuša omogućiti mobilnost umjetnika i kulturnih sadržaja da oni budu dostupni i tamo gdje su kultura i umjetnika manje prisutna zbog dislociranosti i slabije prometne povezanosti", ustvrdila je voditeljica programa Maja Zrnčić.

Dodala je da će se posebna pozornost posvećivati interdisciplinarnim programima koji nastoje povezati kulturu i umjetnost s drugim područjima društvenoga djelovanja.

Uz prijavnicu koja se može preuzeti na internetskoj adresi Ministarstva kulture predlagatelji su dužni dostaviti, među ostalim, detaljan opis programa s pregledom svih predviđenih aktivnosti, kalendar održavanja i provedbe aktivnosti, pregled predviđenih troškova.

FOTO: Book & More