Novo

Zdjela od kineskog porculana prodana za rekordnih 37,7 milijuna dolara HINA

Book&MoreGotovo 900 godina stara zdjelica iz razdoblja kineske dinastije Song prodana je u utorak na dražbi za 37,7 milijuna dolara, što je nova rekordna cijena za neki predmet od kineskog porculana, izvijestila je aukcijska kuća Sotheby's.

Nevelik predmet, koji datira iz razdoblja između 960. i 1127. godine, srušio je prethodni rekord postignut 2014. kada je čaša za vino iz razdoblja dinastije Ming prodana šangajskom tajkunu za 36,05 milijuna dolara.

Osoba koja je u utorak kupila porculansku zdjelicu željela je ostati anonimna, objavio je Sotheby's. 

Aukcijske ponude krenule su od početne cijene od 10, 2 milijuna dolara. Nadmetanje je trajalo 20 minuta prije pobjedničke ponude sudionika aukcije koji se natjecao telefonom. 

Posuda, koja je prvobitno služila za pranje kistova, primjer je iznimno rijetke vrste kineskog porculana s carskog dvora dinastije Sjeverni Song i jedan je od samo četiri takva primjerka u privatnom vlasništvu. 

Zdjelicu promjera 13 cm krasi svjetlucava zeleno-plava glazura. 

Današnjom prodajom nadmašen je "svjetski aukcijski rekord kada je posrijedi bilo koja vrsta kineskog porculana", izvijestio je Sotheby's. 

Nadmašen je i raniji rekord koji je postavila kupnja posude od bijelog porculana na kojoj su naslikani pijetao i kokoš s deset pilića. Napravljena je za vrijeme vladavine cara Chenghua između 1465. i 1487. 

Prodana je 2014. nekadašnjem taksistu, a danas milijarderu Liu Yiqanu, jednom od najbogatijih ljudi u Kini i pripadniku nove klase kineskih multimilijardera koji kupuju umjetnička djela i antikvitete.

Liu je u Šangaju izgradio vlastiti muzej i postao jedan od najvećih kineskih kolekcionara umjetnina, a odnedavno kupuje i zapadnjačka umjetnička remek-djela. 

FOTO: Hadrian/Shutterstock