Novo

Izložba "Glas umjetnika / I Am The Mouth" u Muzeju suvremene umjetnosti HINA

Book&MoreOdabrana djela pedesetak umjetnika iz 15 zemalja srednje i istočne Europe predstavit će se na izložbi "Glas umjetnika / I Am The Mouth", koja se 19. siječnja otvara u Muzeju suvremene umjetnosti.

Kustosi izložbe su Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher i Radmila Iva Janković (MSU), a djela su dio Umjetničke kolekcije Telekom utemeljene 2010. godine radi promicanja umjetnosti na području srednje i istočne Europe.

Kako se ističe u najavi, naziv izložbe inspiriran je naslovom recentnog video rada poljske umjetnice Agnieszke Polske "I Am The Mouth" i govori o specifičnosti  suvremene umjetnosti u europskim zemljama koje traže svoj identitet u globalnom kontekstu, nove društvene i političke strukture te demokratsku i građansku razmjenu balansiranjem suprotstavljenih ideja i interesa. 

Umjetnička djela na izložbi, dodaje se, glas su generacije umjetnika koji žele preuzeti odgovornost za sliku budućnosti. U svojim pričama prenose privatna i individualna životna iskustva, ali istodobno dodiruju i goruća politička pitanja.

"Mnoga djela imaju gotovo senzualne osobine i u percepciji promatrača pretvaraju se u pripovijedanje. Usredotočeni na složene teme, umjetnici ih komprimiraju u neposredna svjedočenja djelima koja provociraju, izazivaju empatiju i potiču solidarnost, pozivajući nas na pažljivo osluškivanje glasova i prevođenje vizualnog, umjetničkog jezika u osobne stavove", stoji u najavi izložbe.

Uz umjetnike iz Albanije, BiH, Bugarske, Češke, Gruzije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Srbije, Ukrajine i Turske, na izložbi će biti predstavljena i djela hrvatskih umjetnika Igora Grubića, Luke Kedže, Vlade Marteka, Mladena Stilinovića i Marka Tadića

Novim djelima predstavit će se i pozvane umjetnice Hrvoslava Brkušić, Vlatka Horvat i kolektiv ISTE, koji je inicirala i vodi Andreja Kulunčić, dok ostale članice žele zadržati anonimnost.

Foto: Shutterstock