Novo

Predstavljen književni klasik "Katedrala" čuvenog pisca Jorisa-Karla Huysmansa Verbum

Book&More"Katedrala" je istovremeno i roman i umjetnička odiseja kroz povijest, simbolizam i estetiku slikarstva, kiparstva, književnosti, crkvene glazbe, boja, kamenja, cvijeća, pedagogije, itd.

 U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 11. siječnja predstavljena je knjiga "Katedrala", autora Jorisa-Karla Huysmansa. Knjigu su predstavili dr. sc. Miro Radalj i mr. sc. Petar Balta, direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum. 

Nakladna kuća Verbum upravo je objavila klasik književnosti koji je hrvatska čitateljska publika čekala punih 120 godina. Radi se o romanu "Katedrala", remek djelu čuvenog francuskog pisca Jorisa-Karla Huysmansa. Ovo njegovo najpoznatije djelo donosi priču o duhovnom putu glavnog protagonista Durtala. Taj uvelike autobiografski lik Huysmans vješto uranja u priču prožetu iznimnim poznavanjem kršćanskog simbolizma, srednjovjekovne arhitekture i umjetnosti, te lirskom ljepotom opisa, nenadmašnim rječnikom i vrhunskim književnim izrazom.

"Katedrala" je istovremeno i roman i umjetnička odiseja kroz povijest, simbolizam i estetiku slikarstva, kiparstva, književnosti, crkvene glazbe, boja, kamenja, cvijeća, pedagogije, itd. Osim toga, ovaj se Huysmansov roman na poseban način proslavio raspravljanjem o postanku i povijesti gotike sve do njezina pada, opisima ulica i okolice Chartresa, šarenim orisom velike procesije i ustoličenja biskupa te nadasve detaljnim tumačenjima i opisima veličanstvenog spomenika, chartreske katedrale. Teško je u književnosti naći takvu veličanstvenu himnu spomeniku umjetnosti koji nije samo rekvizit ili pozornica radnje; katedrala je načelo, motiv, život, živa osoba, ona je živa epoha. Nasuprot toj postojanosti i ljepoti stoji glavni lik, dekadent Durtal sa svojom skepsom, nehajem i nervozom, sve dok se na koncu svi njegovi sitni interesi, želje i sumnje ne izgube u toj golemoj, jedinstvenoj i mirnoj umjetnini, dovodeći ga do životne preobrazbe i obraćenja. Pred očima čitatelja ovoga književnog remek djela vjerno, neodoljivo i živo uzdiže se katedrala u Chartresu u svoj svojoj ljepoti i dostojanstvenosti, vjerno rišući osobne priče ljudi koji se kreću pod njezinim lukovima, istovremeno nudeći i priču o ljudskoj duši i njezinim stremljenjima.

Knjiga "Katedrala" dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je više o njoj saznati na linku ovdje http://verbum.hr/knjige/katedrala-7186/.VERBUM d.o.o.

nakladništvo i knjižarstvo
Sinjska 2, 21000 Split
Tel. 021/340 267, 340 260
Fax 021/340 270
E-mail: naklada@verbum.hr
Internet: http://www.verbum.hr