Novo

Predstavljena knjiga Mire Gavrana "Odabrane komedije" HINA

Book&MoreKnjiga najizvođenijega hrvatskog dramatičara Mire Gavrana "Odabrane komedije" predstavljena je u četvrtak navečer u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu.

 O knjizi su govorili predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, urednik knjige Luka Šeput, dramaturginja Sanja Nikčević i autor Miro Gavran.

 Odabrane ulomke iz Gavranovih komedija izvodili su glumci Mladena Gavran, Zlatko Ožbolt i Jakov Gavran.  

 U Gavranovu književnom opusu najčešće su teme manipulacija, umjetnost i ljubavni odnosno, istaknula je prof. Nikčević, naglasivši kako ih prelama u prošlosti i sadašnjosti, te u dramskom i komičkom obliku.

 Ocijenila je da se sve Gavranove drame mogu definirati kao dobro skrojeni komadi, a to, u slučaju ovoga autora, znači vrhunsko umijeće slaganja elemenata drame u jedinstvenu cjelinu.

Podsjetila je kako se bez obzira na formu, broj glumaca ili broj priča, Gavranove komedije bave privatnim, najčešće ljubavnim i bračnim životom suvremenih likova. One se bave potrebom za bliskošću i rješavanjem problema vezanih za tu potrebu te razotkrivanjem mehanizama funkcioniranja društva, kazala je.

Poput Gavranovih dobro skrojenih drama i njegove komedije slijede prokušani recept, u njima su prepoznatljive značajke kao što su napeta radnja, likovi koje prepoznajemo, te tople emocije, pozitivna misao i humor, rekla je Nikčević.

 Gavranove komedije slijede pravilo svog žanra i afirmiraju osnovne vrijednosti ljudskoga društva, i one govore o ozbiljnim pa i teškim situacijama, dodala je.

 Kada se u modernističkim dramama ukinuo Bog, svijet je izgubio smisao, naglasila je prof. Nikčavić, dodavši kako je komedija i tada ostala afirmativna, što je u temelju cijeloga Gavranova opusa.

 Za prvo Matičino izdanje Gavranovih dramskih tekstova odabrano je petnaest komedija nastalih tijekom proteklih dvadesetak godina, istaknuo je Šeput. 

 Komedije su popraćene pogovorom Sanje Nikčević, popisima autorovih premijera i objavljenih kazališnih tekstova te opsežnom biografijom.

 U knjizi "Odabrane komedije" (695 str.) objavljene su dramski komadi "Lutka", "Zabranjeno smijanje", "Muž moje žene", "Povratak muža moje žene", "Vozači za sva vremena ili Hercegovci za volanom", "Sladoled", "Pivo", "Veseli četverokut", "Traži se novi suprug", "Papučari", "Sve o muškarcima", "Kuća iz snova", "Parovi", "Hotel Babilon" i "Najluđa predstava na svijetu".

Knjigu je u ediciji Posebna izdanja objavila Matica hrvatska.

 Hrvatski suvremeni književnik, dramatičar i romanopisac, Miro Gavran rođen je 1961. u Gornjoj Trnavi. Najizvođeniji je hrvatski književnik u zemlji i svijetu. Dobitnik je brojnih domaćih i inozemnih nagrada i jedini živući dramski pisac s festivalom izvan domovine, posvećenim isključivo njegovu radu.

  Miro Gavran dobitnik je i prestižne međunarodne nagrade "Dr. Alois Mock Europapreis 2017.", koja se već četrnaest godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su, u duhu europske ideje zajedništva, svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru, u organizacijama ili u poslovanju, promovirali europske vrijednosti.