Novo

Predstavljeno djelo "Zlatno pismo" jedan od klasika katoličke kulture Verbum

Book&More"Zlatno pismo" (Epistola aurea) je knjiga iznimno velikog duhovnog utjecaja, koja već skoro tisuću godina uvijek iznova oduševljava čitatelje.

U prostorijama nakladne kuće Verbum predstavljena je knjiga Zlatno pismo, a predstavili su je dr. sc. Miro Radalj i mr. sc. Petar Balta direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum. 

Nakladna kuća Verbum upravo je objavila novo djelo u nizu klasika katoličke kulture. Riječ je o knjizi Zlatno pismo(Epistola aurea) iznimno velikog duhovnog utjecaja, koja već skoro tisuću godina uvijek iznova oduševljava čitatelje. Autor Zlatnog pisma je Vilim iz Saint Thierryja čuveni francuski monah, teolog i filozof koji je živio na prijelazu iz 11. u 12. stoljeće, a hrvatski prijevod je djelo Branka Jozića.

Djelo je svojevrsna sinteza Vilimove duhovne misli, a nastalo je u obliku poslanice kartuzijanskim monasima iz samostana Mont-Dieu. Učenja o duhovnom životu u njemu sadržana dragocjena su za sve one koji žele rasti u duhovnosti, tako da je Epistola aurea postala jedno od najznačajnijih dijela kršćanske duhovnosti na Zapadu. Iako tekst dolazi iz 12. stoljeća, on može ponuditi mnoge važne odgovore na pitanja koja si postavljaju suvremeni tragatelji za duhovnim, posebice stoga, što na jezgrovit način upućuje na introspekciju i duhovno razlučivanje.

U Zlatnom pismu do izražaja dolazi ideja da je potrebno u potpunosti upoznati samog sebe i ući u proces preobrazbe, kako bismo iz različitosti prispjeli ka sličnosti s Bogom. Vilim taj proces dijeli na tri etape. Potrebno je prijeći s "animalnog" čovjeka na "racionalnog", kako bi se prispjelo "duhovnom", kada se živi samo u ljubavi i za ljubav. Papa emeritus Benedikt XVI. sažimljući Vilimov nauk o ove tri etape istaknuo je da čovjek na početku, činom poslušnosti i povjerenja prihvaća pogled na duhovni život nadahnut vjerom. Slijedi proces interiorizacije, u kojem razum i volja igraju veliku ulogu, vjera u Krista biva prihvaćena s dubokim uvjerenjem i kuša se u skladnom podudaranju između onoga što se vjeruje, onoga čemu se nada i najskrivenijih težnji duše. Konačno, dolazi se do savršenstva duhovnog života, kojeg čine duboke radosti, stvarno i spokojno zajedništvo s Bogom te življenje samo u ljubavi i za ljubav.

Verbumovo izdanje prvi je hrvatski prijevod ovog klasika, a obogaćeno je predgovorom dom Samuela Larasa, opata trapističkog samostana Novy Dvur u Češkoj, kao i popratnom katehezom Benedikta XVI. o Vilimu iz Saint Thierryja.

Zlatno pismo je dostupno u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njemu više saznati na linku http://verbum.hr/knjige/zlatno-pismo-7181/.VERBUM d.o.o.
nakladništvo i knjižarstvo
Sinjska 2, 21000 Split
Tel. 021/340 267, 340 260
Fax 021/340 270
e-mail: naklada@verbum.hr
Internet: http://www.verbum.hr