Novo

PREDSJEDNIK REPUBLIKE AUSTRIJE ODLIKOVAT ĆE HRVATSKOG KNJIŽEVNIKA MIRU GAVRANA “ZLATNIM ORDENOM ČASTI” Teatar Gavran

Book&MoreSavezni predsjednik Republike Austrije Alexander Van der Bellen donio je odluku  o dodjeli “Zlatnog odlikovanja časti  za zasluge u Republici Austriji”  hrvatskom književniku Miri Gavranu.

Ovo visoko državno odličje našem knjiženiku će biti uručeno  20. ožujka.

Gavranova povezanost s austrijskim kulturnim prostorom je snažna i dugotrajna: u prosincu prošle godine Miro Gavran je u Beču dobio prestižnu međunarodnu Nagradu “Dr. Alos Mock Europa-Preis” za afirmaciju europskih vrijednosti u svome književnom radu,  kod uglednog bečkog izdavača SEIFERT VERLAG Miro Gavran je objavio četiri tvrdo ukoričena romana: Zaboravljeni sin, Judita, Krstitelj i Poncije Pilat. U Beču je u proteklih dvadesetak godina gostovalo dvanaest njegovih kazališnih predstava.

Godine 2007. Institut za kazališne studije Sveučilišta u Beču i  njemačka izdavačka kuća Anton Hiersemann iz Stuttgarta  objavili su knjigu s izborom ponajboljih svjetskih dramatičara u koji su uvrstili čak tri drame Mire Gavrana a riječ je o dramama Noć bogova, Ljubavi Georgea Washingtona i   Kreontova Antigona.

I ne samo to, radnja njegovih drama Najduži dan Marije Terezije i Pacijent doktora Freuda događa se upravo u Beču, a u Austriji se djelomično odvija i radnja njegovih dvaju novijih romana Kafkin prijatelj i Nekoliko ptica i jedno nebo. Gavran je do sada imao i devet kazališnih premijera na njemačkom jeziku u Austriji i u Njemačkoj, a za rujan ove godine najavljena je još jedna Gavranova kazališna premijera u Beču.
Miro Gavran u svojim djelima nerijetko obrađuje univerzalne teme koje prelaze granice Hrvatske i šire ideju humanosti. Njegovi junaci, poput samog autora, imaju izrazito afirmativan odnos prema životu. Gavranova djela zastupaju vrijednosti tolerancije i ljudskosti na kojima se temelji zapadna civilizacija. Književni teoretičari i teatrolozi znali su primijetiti da se u njegovu stvaralaštvu prožima srednjeeuropski duh s tipičnim lokalnim hrvatskim motivima i mentalitetom.

Djela Mire Gavrana dosad su prevedena na 40 jezika te su izašla u više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Njegova dramska djela bila su predloškom za više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu.

www.teatar-gavran.hr