Novo

KATARINA VELIKA, CARICA SVIH RUSA Galerija Klovićevi dvori

Book&MorePovodom obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva gradova St. Peterburga i Zagreba Galerija Klovićevi dvori ugostit će u travnju 2018. godine veliku izložbu djela iz jednog od najvećih svjetskih muzeja – Muzeja Ermitaž iz St. Peterburga, KATARINA VELIKA, CARICA SVIH RUSA, Izložba iz Državnog muzeja Ermitaž, Galerija Klovićevi dvori, 12. travnja – 29. srpnja 2018.

 

Fjodor Stepanovič Rokotov 
Portret carice Katarine II., 1780.
© The State Hermitage Museum, St. Petersburg, 2018.

 

Bit će to izložba o vladavini jedne od najmoćnijih žena u povijesti, carici Katarini II. (1729.-1796.) koncipirana posebno za izložbene prostore Galerije Klovićevi dvori, koja će dati presjek kroz to jedinstveno razdoblje ruske povijesti prikazujući caričine osobne predmete, predmete iz svakodnevnog života, vladanja te umjetnička djela koje je prikupljala kao strastvena kolekcionarka i time utemeljila jednu od najvećih i najvažnijih zbirki svijeta.

 

Vigilius Eriksen
Portret Katarine II. u krunidbenoj haljini
© The State Hermitage Museum, St. Petersburg, 2018.

 

Izložba će uvodno predstaviti Muzej Ermitaž i St. Peterburg onoga doba (kontekst izložbe i razdoblje – Rusija i Europa u Katarinino vrijeme, europski vladari koji su vladali u isto vrijeme i slično), a potom kroz nekoliko zanimljivih tema ispričati priču o Katarini.

Za povjesničare, ona je Katarina Velika.

Za rusko plemstvo i građanstvo toga doba, ona je bila „voljena majka“ svojega naroda.

Za vrijeme njezine vladavine Rusija je postala prava europska država, bogata i moćna zemlja.

 

Nepoznati umjetnik
Portret cara Petra III., 1762.
© The State Hermitage Museum, St. Petersburg, 2018.

 

Njezin glavni grad i dvor oduševljavali su strane posjetitelje.

Njezina vojska i umjetnička zbirka bili su predmet divljenja i zavisti.

Carica je savršeno shvaćala važnost dvorskoga muzeja  i bila je svjesna da je u očima Europe vrijedna kolekcija važna koliko i jaka vojska.

 

Carl Ludwig Johann Christineck
Portret grofa Alekseja Grigorjeviča Bobrinskog kao djeteta, 1769.
© The State Hermitage Museum, St. Petersburg, 2018.

 

Sakupljanje se kod nje pretvorilo u pravu strast. S nestrpljenje je promatrala raspakiravanje novih slika u svojim privatnim odajama. Katarinin duh i ukus vidljiv je u svim zbirkama i zgradama – Zimskom dvorcu, Malom i Velikom Ermitažu. 

 

Stefano Torelli
Portret Grigorija Grigorjeviča Orlova, 1763.
© The State Hermitage Museum, St. Petersburg, 2018.

 

Katarina je svojem narodu i zemlji ostavila veliko i bogato nasljedstvo.

Svaki spomen Ermitaža i njegovih nevjerojatnih zbirki automatski evocira sjećanje na Katarinu.

Svojim je nasljednicima ostavila more dragocjenih umjetnina, ali i tradiciju sakupljanja kao važan element u državnim poslovima.

Stvorila je muzej koji je postao simbol ruske otvorenosti svijetu, paradigma ruske kulturne povijesti u kojoj nacionalni ponos sretno koegzistira s internacionalnim.

 

Maketa Voltaireova dvorca Ferney, 1777.
© The State Hermitage Museum, St. Petersburg, 2018.

 

Publika će na dvije etaže Galerije Klovićevi dvori na kojima će biti izloženo više od 1000 predmeta moći saznati zanimljivosti o Katarininom životu te dolasku u Rusiju i na prijestolje, o precima, carskoj obitelji i dvoru, njezinoj velikoj ulozi u obrazovanju i prosvjetiteljstvu, vanjskoj politici i ratovima koje je vodila, a ponajprije će moći osjetiti caričinu strast za umjetnošću koja ju je dovela do otkupa mnogih zbirki i osnivanja Ermitaža.

 

Nepoznati umjetnik
Portret velikoga kneza Pavla Petroviča, kraj 1750-ih – početak 1760-ih godina
© The State Hermitage Museum, St. Petersburg, 2018.

 

Izložba Katarina Velika bit će nesvakidašnji umjetnički događaj u našemu gradu, državi, ali i široj regiji koja će zasigurno privući desetke tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

Zbog svega toga smo uvjereni da je od iznimne važnosti da se učenike osnovnih i srednjih škola upozna sa ovom izložbom kako bi kroz muzejske eksponate doživjeli kuturu Rusije 18. stoljeća i upotpunili svoje znanje o povijesnom i umjetničkom važnom periodu koji je ostavio neizbrisiv trag u svjetskom kontekstu.

 

Predmeti iz Berlinskoga desertnog servisa carice Katarine II., 1770. - 1772.
© The State Hermitage Museum, St. Petersburg, 2018.

 

U sklopu izložbe, muzejsko pedagoški program će obuhvaćati i brojne radionice za djecu svih uzrasta, od slikarskih, kiparskih do izrade raznih predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Kroz same radionice ćemo pokušati reinterpretirati duh vremena carske rusije kao i estetske i umjetničke vrijedosti koje su sadržane u kolekciji Katarine Velike i nama predstavljene ovom izložbom.

 

Nepoznati umjetnik
Minijatura: portret Katarine II. dok piše „Naputak“, 1770.
© The State Hermitage Museum, St. Petersburg, 2018.

 
 

S obzirom na edukativan karakter izložbe, molimo Vas da odobrite izdavanje preporuke profesorima da zajedno s učenicima, uz besplatno stručno vodstvo te radionice i druga popratna događanja, uz popuste na cijenu ulaznice, razgledaju izložbu.

 

Nepoznati umjetnik
Katarina II. okružena dvorjanima na balkonu Zimskoga dvorca, pozdravljaju je garda i narod na dan prevrata 28. lipnja 1762., kraj 18. stoljeća
© The State Hermitage Museum, St. Petersburg, 2018.


FOTO: Galerija Klovićevi dvori