Novo

Šešir od snova 1 i 2 -Treba vam promjena u životu? Što prije nabavite šešir!! HDKDM

Book&MoreSvaki klobuk traži svoju glavu, rekao je jedan od posljednjih klobučara u gradu i dodao da svaki njegov primjerak pristaje samo „svojoj“ glavi. A kako se šeširi nose sve rjeđe, možda šešir ne može dočekati da mu dođe njegova glava pa će je sam potražiti. Usput će njegova čarolija popraviti koliko može u životima mnogih namjernika kojima će ga vjetar i slučaj dobaciti.  

Kad pročitate neku od stotinjak priča o čudesnom šeširu, koje će vas opustiti, rastužiti, zabaviti ili uljuljkati u san, nikad više nećete moći ravnodušno proći pored nekog šešira da ga ne isprobate. Ovih priča možda i ne bi bilo da jednom davno nije bilo jednog političkog dnevnika Vjesnika u kojem je autorica radila.

Pri jednoj od mnogih promjena urednika netko se dosjetio da bi se moglo naći u novinama mjesta za djecu. Nastao je  tako dječji kutak koji je Snježana uređivala i u kojem je svaki dan objavljivala jednu priču, samostalnu radnjom, ali povezanu motivom čarobnog šešira. Priče su nastajale dan za danom, iako su mnogi sumnjali da ih autorica čupa iz neke, valjda „čarobne“ ladice. Koliko je priča, toliko je dana trajala jedna uređivačka koncepcija i promijenio se urednik, ali priče su ostale. U jednom su se trenutku za Šešir zainteresirali producenti za TV seriju, ali taj projekt nije zaživio. No dalo je to autorici ideju koja je rezultirala scenarijem za dugometražni igrani film koji je finacirao HAVC. Svima na znanje i ravnanje.             

O autorici
Rođena je u Zagrebu, gdje i danas živi. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu kroatistiku i južnoslavenske filologije. Dosad je napisala dvadesetak drama koje su objavljivane po hrvatskim časopisima i zbornicima, a neke su izvedene na Hrvatskom radiju. Priče je objavljivala u hrvatskim književnim časopisima (Plima, Riječi, Forum...) i čitane su na Hrvatskom radiju, te skupljene u zbirku „Let nad staklenim stolom“. Kratka priča „Suza“ inspirirala je kazališnu predstavu u Gradskom kazalištu u Požegi gdje je bila i premijera njezine komedije „Posljednja pustolovina gospodina tutora“. Nadahnuta svojom djecom dosad je napisala više stotina priča i igrokaza za najmlađe (Prvi izbor, HTV, Mali Pero...).  Ponosna je na svoje romane za najmlađe. „Upomoć, mama se smanjila“ poziva na komunikaciju velike i male, „Janko među dinićima“ govori o moći dječje želje, o dječaku koji nađe put do omiljenih stvorenja kojima se divi, a „Kika i tajna uklete kuće“ kiminalistička je posveta malim detektivima s djevojčicom Kikom kao malim Sherlockom. „Mali krapinski pračovjek Babu – Srce od kamena“, o odrastanju neandertalca,  nagrađen je  nagradom Mato Lovrak za najbolji dječji roman 2012. Roman za mlade „Puhni u jedra“ ušao je u uži izbor za nagradu Grigor Vitez, a  „Krugovi na vodi“ nagrađen je nagradom Grigor Vitez 2016., finalist je nagrade Mali Princ, izabran je za nacionalni kviz za poticanje čitanja te se našao na Listi dobrih knjiga Komisije za knjižnične usluge za djecu i mlade Hrvatskoga knjižničarskog društva. Roman „iz starog Rima“ „Andautonac“ bilo je finalist nagrade Grigor Vitez  i mjesecima je bio među najčitanijim dječjim romanima u hrvatskim knjižnicama. Osim romana, piše i scenarije za televizijske serije, napisala scenarij za dugometražni igrani film „Čarobni šešir“ koji još nije realiziran, a priče koje su ga nadahnule objavljene su u dvije knjige „Šešir od snova“ i „Šešir od snova 2“ i našle su se na Listi dobrih knjiga. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, čija je potpredsjednica i urednica biblioteke, te voditeljica radionice pisanja za osnovnoškolce Pričoslovnica u CeKaPe-u.

 

http://www.hdkdm-klubprvihpisaca.hr/