Novo

Retrospektivna izložba Vladimira Becića Galerija Klovićevi dvori

Book&MoreVLADIMIR BECIĆ
6. prosinac 2018. – 10. ožujak 2019.

Retrospektivna izložba Vladimira Becića s oko 150 djela tog istaknutog hrvatskog slikara otvorena je 6. prosinca u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, 34 godine nakon njegove posljednje velike izložbe, koja je bila postavljena u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu. 

 


Ljuba i Branko, privatno vlasništvo.

 

Autori izložbene koncepcije su prof. dr. sc. Zvonko Maković i kustosica Iva Sudec Andreis. 


Prema autorskoj koncepciji izvršen je odabir djela iz mnogih nacionalnih, inozemnih javnih i privatnih zbirki koja predstavlja cjelovito Becićevo slikarstvo moderne hrvatske umjetnosti.

 


Autoportret s polucilindrom, Moderna galerija.

 

Vladimir Becić nije nipošto nepoznat umjetnik iz prve polovice prošloga stoljeća.

Uz Miroslava Kraljevića, Josipa Račića i Oskara Hermana čini skupinu koja je udarila temelje moderne hrvatske umjetnosti, a vezujući se više za München i kasnije Pariz, nego za Beč.

 

Braća, privatno vlasništvo.

Stoga i naziv ovih umjetnika „Münchenska četvorica“ ima u našoj povijesti umjetnosti i kulturi općenito razloga po kojima ih se obično pamti.

 


Orač, Muzej likovne umjetnosti, Osijek.

 

Tijekom Prvoga svjetskog rata Becić je boravio kao ratni reporter na bojišnicama u Srbiji i na jugu Balkana izvještavajući o ratnim zbivanjima francuske ilustrirane magazine („L’Illustration“).

 

Djevojka u smeđem, Matica hrvatska.

Tako se tim aspektom njegova djelovanja dobiva potpuno nova slika o Beciću koji će kasnije biti cijenjeni profesor Akademije likovnih umjetnosti, akademik i respektabilan građanski slikar.

Retrospektiva Vladimira Becića će biti otvorena do 10. ožujka.