Ptice

Autor: Kašmir Huseinović

Novo

RENATA FUČIKOVA Dobitnica Velike nagrade Sedmog hrvatskog biennala ilustracije Galerija Klovićevi dvori

Book&MoreIzložba dobitnice Velike nagrade Sedmog hrvatskoga biennala ilustracije održava se u veljači i ožujku 2019. u prizemlju Galerije Klovićevi dvori; od 21.2. do 31.3.2019.

Nastavljamo time niz izložaba dobitnika glavne nagrade biennala svake neparne godine počevši od Svjetlana Junakovića (HR), Dušana Kallaya (SK), Alenke Sottler (SLO), Tomislava Torjanca (HR), Zvonimira Baloga (HR) i Zdenka Bašića (HR).

Umjetnicu i ilustratoricu Renatu Fučikovu iz Praga (CZ), profesoricu pri „Fakultetu za umjetnost i dizajn“ iz Plzeña publika i struka upoznat će putem opusa zasnovana na izboru radova nastalih od 1994. do 2017. godine.

 

Kao i dosadašnjih godina, izbor radova umjetnice među ostalim sadrži  konkretan odgovor na zadanu temu posljednjeg hrvatskoga biennala:„Grad u ilustraciji“.

Nagrađeni i pohvaljeni autori  inspirativnu temu uspjeli su prikazati u različitim tehnikama uprizorivši promenade, vizure pročelja i krovova stoljetnih i suvremenih zdanja, zelenila vrtova, vrevu gradskih okupljališta poput tržnica i igrališta, ili pak kontemplativne prizore urbanih interijera.

 

 

Predlagali su ilustracije za književna djela, ilustrirane naslovnice, stripovske narative, digitalnu umjetnost pa i trodimenzionalne inscenacije, nalazeći inspiraciju u slikarskim poetikama od ekspresionističke do popartističke, ili minimalizma i apstrakcije. 2018. godine  prosudbena komisija za dodjelu nagrada i priznanja izložbe „Sedmi hrvatski biennale ilustracije“ radila je u sastavu: Ivan Gregov, Koraljka Jurčec Kos, Danijela Marković, Sanja Pribić i Iva Sudec Andreis  te jednoglasno dodijelila najveće priznanje manifestacije umjetnici iz Praga. 

 


Sastavni dio priznanja profesorici (i voditeljici odsjeka za ilustraciju i dizajn koja danas u velikoj mjeri pridonosi europskoj i svjetskoj prisutnosti suvremene češke ilustracije) pri Fakultetu dizajna i umjetnosti  Ladislava Sutnara iz Plzeña, bilo je posebno priznanje odabranim studentima i diplomantima iz njene klase.

Odlučili smo njihove radove (nastale 2017. i 2018. g.) predstaviti kao sastavni dio samostalne izložbe njihove profesorice, te izložbom predstavljamo ukupno 277 radova u kombiniranoj tehnici promjenjivih dimenzija printeva. Priznanje 2018. godine upućeno Evi Bartošovoj, Markéti Brecherovoj, Petri Horákovoj, Adamu Kanovskyju, Martinu Kelblu, Esther Kuchynkovoj, Gabrieli Mangerovoj, Radki Martínkovoj, Julie Opletalovoj, Terezi Pchalkovoj i Václavu Šlajchu (profesoru medijske i didaktičke ilustracije pri FDA UWB u Plzeñu / Faculty of Design and Art (FDA) of the University of West Bohemia (UWB) in Plzeñ), 2019. dopunjujemo imenima novih obećavajućih čeških ilustratora. Njihove radove profesorica je grupirala tematski na: radove posvećene Češkoj zimi (Olimpijskim igrama), radove iz projekta „Pilsen“ s referencama na povijesne migracije Čeha te na radove projekta „Dobrih 100“ posvećenih modernoj češkoj povijesti.


Renáta Fučíková rođena je u Pragu 1964. Studirala je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti ilustraciju i primijenjenu grafiku.

Iako najčešće ilustrira knjige za djecu, autorica je brojnih slikovnica za koje sama piše tekstove. Kreirala je i poštanske marke za dječji program Nacionalnog kazališta u Pragu.

Surađuje s najvećim češkim nakladnicima te s nekoliko inozemnih u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Tajvanu i Južnoj Koreji.

Dobitnica je brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada za ilustraciju, među kojima se ističu višekratno zaslužena najveća godišnja češka nagrada za najbolju ilustraciju dječje književnosti i prvo mjesto na Biennalu ilustracije u Teheranu 1999.

Izabrani radovi Renáte Fučíkove tumače prizore iz najpoznatijih bajki H. CH. Andersena, predstavlja se autorskim knjigama „Moliere“ i „Shakespeare“ za koje je dobila književnu nagradu „Zlatna vrpca“; autorskim knjigama „Priče iz Novog zavjeta“, i „Povijest Europe“ kao i  autorskom knjigom stripa „Antonín Dvořák“ te „Kineskim bajkama“ s 12 raskošnih ilustracija.

Njena autorska knjiga „Prag u srcu“ nominirana je za književnu nagradu Magnesia Litera 2016., a za ilustracije u knjizi „Franz Kafka / A Man of His Time and Our Own“ (autora Radeka Malýja) nagrađena je našom Velikom nagradom.

Visoka ujednačenost izvedbe i kreativni pristup književnom klasiku kombinacijom crno-bijelih ilustracija i litografija, praćenih izmjenama crnog i bijelog fonta dopunjuje osobnim nadahnućem sadržaj knjige koju je Radek Malý namijenio mladim čitateljima.

Kao svojevrsnu poslasticu napominjemo da je poznatu češku umjetnicu Rosenthal angažirao za ilustraciju božićne kolekcije porculana 2018. godine,  koju je Renáta Fučíková osmislila kao dinamičnu radost igre inspirirane uspomenama na vlastito djetinjstvo.

Plzeñsku školu ilustracije i dizajna valjalo je predstaviti Zagrebu i Hrvatskoj jer je priznanja i uspješni nastupi širom svijeta čine nositeljem razmjene umjetničkih iskustava i kulturne suradnje.


Koraljka Jurčec Kos