Novo

Špijuni i domovina - Moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku Josip Manolić

Book&MoreNakladnik: Golden marketing-Tehnička knjiga
Broj stranica: 408
Cijena: 210 kn + PDV


Novi memoarski zapisi Josipa Manolića, jednog od najdugovječnijih hrvatskih političara, sudionika svih značajnijih događaja novije hrvatske povijesti, čovjeka koji je imao brojne važne uloge u poticanju povijesnih procesa u dugom, turbulentnom razdoblju prije i poslije hrvatskog državnog osamostaljivanja.


Druga knjiga Manolićevih memoarskih zapisa vezana je za njegovo obavještajno djelovanje tijekom gotovo 75 godina političke i radne aktivnosti. U knjigu su uvrštene brojne teme koje će nedvojbeno privući pozornost hrvatske javnosti: o liječenju kardinala Alojzija Stepinca, ubojstvu Vjekoslava Maksa Luburića, operaciji „Raduša“, Tuđmanovoj putovnici i ulozi Udbe u njegovu dolasku na vlast, o nastanku velikosrpskog nacionalizma na hrvatskom tlu i srpskoj pobuni, o inozemnim agentima i obavještajnim centrima u Hrvatskoj, o tajnom sastanku Ivice Račana s jugoslavenskim generalima, o raslojavanju Službe državne sigurnosti i djelovanju KOS-a u Hrvatskoj, o obavještajnoj smicalici s Antonom Kikašem, o dvojbama oko smrti Bruna Bušića i ljudima iz njegova okruženja, o ocu i sinu Špiljaku, Josipu Perkoviću i ubojstvu Stjepana Đurekovića... To je samo dio obrađenih tema koje pokušavaju odgovoriti na neka od najbolnijih i najkontroverznijih pitanja novije hrvatske povijesti. Svim temama autor prilazi kritički, bez nepotrebnog idealiziranja događaja i osoba koje su pridonijele stvaranju hrvatske države.


Autorova je želja da knjiga bude prilog povijesnoj istini za nužno suočavanje s „mitovima“ o nastanku demokratske suverene Hrvatske i događajima koji u toj transformaciji još uvijek predstoje.